Povestea celor nouă cerbi

cerbii-lui-Bartok_ok

A fost odată ca niciodată un vânător, care avea nouă feciori vânjoși și chipeși. Vânătorul i-a învățat să umble munțile și pădurile, să vâneze animal de orice chip. Altă meserie și altă plăcere n-aveau cei nouă feciori. 

Într-o zi, feciorii dau peste o măiestrie de cerb pe care se hotărăsc să îl vâneze. Și îl urmăresc ei pe cărări strâmbe, prin pădure, până văd cerbul cum trece peste o punte aruncată peste un râu. Feciorii îl urmăresc, trec puntea care nu știau că e fermecată, și pe cealaltă parte ajung cerbi. Vraja îi transformase. 

Între timp, tatăl vânător, îngrijorat că feciorii lui nu mai veneau acasă, își luă pușca și porni în căutarea lor. Și căutând el în lung și lat, dădu peste nouă cerbi, unul mai frumos decât celălalt. Vânătorul își ridică pușca să țintească spre cerbul cel mai mare, cu coarnele cele mai frumoase. Dar cerbul începu să se roage de el pentru viața lui și a fraților săi, și vânătorul recunoscu în el feciorul lui cel mare. Își aruncă pușca la o parte și începu să se roage de ei, să se întoarcă acasă.

Dar cerbul, feciorul cel mare, îi spuse că nu se mai pot întoarce. Că nu vor putea trece prin porți și uși cu coarnele lor mari, că nu vor mai purta cojoace și cămăși, ci doar frunzele stejarilor, că nu vor mai călca pe podele, doar pe pajiști. Și niciodată nu vor mai bea din cupe și ulcioare, ci doar din apa limpede a izvoarelor.  

Ca să auziți povestea așa cum a fost ea culeasă și adaptată de Béla Bártok, vă invit la concertul Filarmonicii de Stat Transilvania, în cadrul Toamnei Muzicale Clujene, de la ora 19.00, la Colegiul Academic.

 

1Comment
 • Atti
  Posted at 16:26h, 27 February Reply

  És az ő szarvuk
  Ajtón be nem térhet,
  Csak betér völgyekbe;
  A karcsú testük
  Gúnyában nem járhat,
  Csak járhat lombok közt;
  A lábuk nem lép
  Tűzhely hamujába,
  Csak a puha avarba;
  A szájuk többé
  Nem iszik pohárból,
  Csak tiszta forrásból.

Post A Comment