Sieranevada

Sieranevada

Am fost să văd Sieranevada săptămâna cealaltă la Cinema Victoria. Ce am văzut a fost o incursiune de 3 ore în dramele unei familii extinse care se adună cu ocazia parastasului capului de familie (da, găsiţi în film exact ce scrie în blurb).  Ghidul nostru e Lari, personajul principal,  pe care îl urmărim de multe ori de pe umărul sau din spatele lui, pentru a înțelege dinamicile familiei tipice românești.
spatele personajului Lary_sketching erika
Familia din Sieranevada ar putea fi orice familie bucureșteană în care se întâlnesc 4 generații. De la baba nostalgică pentru vremurile comuniste, matroana văduvă care se încăpățânează să respecte tradiții pe care puțini din jurul ei le înțeleg sau le pasă de ele, fata monarhistă care se ceartă cu bunica până la lacrimi, mătușa alcoolică cu drama propriei căsnicii care stă să se destrame, nepoata care iese în cluburi și bea, filmul devine defapt un rollercoaster la nivel familial, unde atenția se mută de la o dramă la alta, fără a veni cu vreo finalitate pentru vreuna din personaje.
baba-comunista_Sieranevada
Și între toate aceste drame, apar replici savuroase care denotă clivajele dintre generaţii şi pregătirea profesională a fiecăruia, dar şi scene în care fiecare îşi expune teoria după care îşi explică el ceea ce se întâmplă în jurul său.
Sebi din Sieranevada_cauta pe google!

Adevărul se găseşte pe Google.

Ironia filmului e tocmai în aceste teorii: deşi sunt variate (Sebi caută răspunsuri în conspirații căutate pe Google, Nușa se încrede în tradiții şi religie, fratele din armată, Relu, crede că totul se bazează pe frică și politică făcută cu uși închise), niciunul nu înțelege de fapt ce se întâmplă în fața ochiilor săi și rămâne deconectat de familia lui.
Poate cel mai enervant pentru mine a fost să văd cum sunt tratate ieșirile din tipar, mai ales când vin din partea femeilor. Fata lui Lary, care intuim că e o adolescentă care acum începe să se exprime și să își contrazică părinții – Lary spune că trebuie să bage militărie în ea. Cami, studenta care bate cluburile și bea, e văzută ca o problemă și ascunsă, și de familie, și de preot. Fratele ei, pus în fața întrebărilor îngrijorate ale lui Lary, spune ce să facă, să o bată? Să o închidă în casă? Și cel mai trist a fost cazul Ofeliei. Distrusă pentru că soțul ei o înșeală și s-a bătut cu un vecin pentru o altă femeie, probabil alcoolică și încurajată de Nușa să bea pentru a rămâne calmă în fața situației, este sedată după momentul culminant în care își înfruntă soțul. De fapt, familia la care se refugiază nu îi oferă niciun fel de suport real – se dorește doar revenirea la status quo.
În încercarea de a reda marea dramă a familiei româneşti şi prin extensie, drama universală românească, Cristi Puiu îşi dizolvă personajele din Sieranevada până la clişeu. Filmul poate fi apreciat pentru savoarea replicilor şi arhitectura personajelor, dar nu mergeţi la film aşteptându-vă să vedeţi vreo dezvoltare din partea lor.
No Comments

Post A Comment